Konyhatervezés az ergonómia jegyében
Az ergonomikus konyhában a berendezés “minden porcikája” a használó kényelmét és egészségét szolgálja. Az ergonómiai kutatások eredményeinek használatával ugyanis a középpontba állított ember köré szervezhetjük a konyhát. A bútorok és háztartási készülékek logikusan követik a konyhai tevékenységek menetét, ugyanakkor elég helyet biztosítanak a munkavégzéshez és a tároláshoz egyaránt.
A munkapult magassága, a háztartási készülékek beépítése és a bútor belsejének kialakítása kivétel nélkül a használó egyéni adottságaihoz igazodik, hogy a konyhai tevékenységet megkönnyítse.
A gazdagon illusztrált könyv a konyha berendezésének menetét mutatja be az ergonómia szabályainak figyelembevételével. Hasznos segítsége lehet az építészeknek, belsőépítészeknek, lakberendezőknek éppúgy, mint a konyhájukat tervezgető olvasóknak.
A könyvben feldolgozott témakörök
- Az ergonómia történeti áttekintése
- Az ergonómia definíciója
- A konyhatervezést befolyásoló ergonómiai tényezők
- Munkafolyamatok sorrendje
- Munkaháromszög
- Konyhaformák
- A fő munkaterületek elhelyezkedése és helyigénye
- A munkavégzés magassági zónái
- Konyhabútorok magassági méretei
- A használóhoz igazított munkapult
- Mosogatótál helyes magassága
- Háztartási készülékek magasságai
- Konyhabútor magassági méretei
- Minek hol a helye?
- A konyhabútor belső világa
- Világítás a konyhában
- Konyhai zajhatások
Néhány oldal a könyvből