Hógömb házilag

Ajándékozd meg főzni nem tudó ismerőseidet karácsonykor szakácskönyvünkkel >>

Nincs olyan ismerősöm, akinek a hógömb említésére ne derülne fel az arca. Ha te is szereted, megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon.

Hógömb készítése, adventi naptár, karácsony

Kellékek:

  • sima falú befőttesüveg
  • hőre keményedő gyurma (pl. Fimo) fehér színben
  • durva szemcséjű csiszolópapír
  • apró műanyag figurák
  • vízben nem oldódó erős ragasztó (pl. Epokit)
  • csillámpor
  • desztillált víz
  • glicerin

Készítés:

Olyan befőttesüveget használj, amely nem túl magas, és aránylag széles. Én kiürült nutellás üvegből csináltam a hógömbömet. Alaposan mosd el és szárítsd meg az üveget. A kupakját tedd magad elé, és nézd meg, hogy milyen magasra kell majd emelned a téli tájad alapját: tekerd rá az üveget a kupakra (még mindig fejjel lefele), és keresd meg azt a magasságot, ahonnan már jól látszanak az üvegben a figurák.

hogomb_1_lVedd ki a csomagolásából a hőre keményedő gyurmát. Nagyon tiszta alapon dolgozz, mert a fehér gyurma nagyon érzékeny, a legkisebb porszemeket, szennyeződéseket is magába szedi és elszíneződik. Puhítsd meg a gyurmát, és formázd ki a neked megfelelő alapot a téli tájadnak. Én két modellvasútból származó műanyag fenyőfát, egy hóembert és egy nyuszit helyeztem el az alapomon. A két fenyőfa nem igényelt túl nagy magasságot, viszont azt szerettem volna, hogy a központi figura a nyuszika és a hóember legyen, ezért a két alak alatt megemeltem az alapot. A nyuszit és a hóembert egyébként hőre keményedő gyumrából formáztam ki, mert nem találtam ilyen picike műanyag figurát a barkácsolni való holmijaim között.

 

hogomb_2_lAz alap formázása közben időnként tedd rá az üveget a kupakra és próbáld meg bezárni, hogy ellenőrizd, nem lett-e túl széles az alapzat. Ha a kupak méretét veszed alapul, és kitöltöd a rendelkezésedre álló teljes helyet, akkor nem fogod tudni ráhelyezni az üveget! Ezért munka közben fontos a többszöri ellenőrzés.

 

 

 

hogomb_3_lHa megfelelő méretűre alakítottad az alapot, a csiszolópapírral nyomkodd meg a felületét, hogy hószerűbb legyen, majd jelöld meg a “tereptárgyak” helyét, azaz tedd rá, és egy picit nyomd bele őket az alapba. Vedd ki őket és süsd ki a gyurmát a csomagoláson feltüntetett útmutató szerint.

 

 

 

 

hogomb_4_lHa kihűlt, állítsd össze a tájat, és ragaszd fel az egyes elemeket az alapra. Az alapot ragaszd bele a befőttesüveg tetejébe. Mielőtt azonban beragasztanád, csavard össze az üveget, és jelöld meg, hogy hol legyen az eleje a tájképnek. (Ez a lépés azoknál az üvegeknél fontos, amelyeknek a kialakítása nem szabályos kör, mint pl. a nutellás üveg, mert annak két oldala lapított.)

Várd meg, amíg a ragasztó teljesen megköt. Ekkor az üvegbe önts desztillált vizet. Óvatosan fordítsd fejjel lefelé a kupakban levő téli tájat, és engedd bele a vízbe, hogy be tudd állítani a víz szintjét. Az üvegnek teljesen tele kell lennie vízzel, amikor a kupakot rátekerted. Ha a bezárt üveget fejjel lefelé fordítod, ne legyen (csak egy nagyon picike) légbuborék az üveg tetején.

Most fordítsd meg az üveget, vedd le a kupakját és tegyél a vízbe 1 teáskanálnyi glicerint és szórj bele kb. egy kávéskanálnyi csillámport. Keverd össze, és óvatosan tedd rá a kupakot. Jól zárd be. Fordítsd meg, és gyönyörködj az üvegbe zárt téli tájban. :)

hógömb készítése, adventi naptár, szakácskönyv

 

 

 

 

Cimék:, , , , , , , ,

Nem lehet megjegyzést írni.